25 вересня Заслуженому академічному Закарпатському народному хору виповнилося 75 літ. Зараз про цей колектив знають далеко за межами України. А починалася його біографія з оголошень у місцевій періодиці про набір співаків, музикантів і танцюристів до першого професійного мистецького колективу в краї – Закарпатського ансамблю пісні і танцю. Талановитих виконавців шукали серед учорашніх школярів, випускників духовних і вчительських семінарій, педагогів, юристів, лікарів і, звичайно, сільської та робітничої молоді. А тоді почалася клопітка робота – репетиції, вдосконалення майстерності, підготовка концертної програми. За свідченням тодішньої преси, перший публічний виступ колективу, що відбувся 17 червня 1946 р в обласному драмтеатрі, мав неабиякий успіх. Публіка була зачарована талантом артистів, їхнім автентичним одягом, та найбільше – майстерним виконанням закарпатських народних пісень і танців.

Так почався творчий шлях Закарпатського народного хору – довгий, яскравий, сповнений злетів і випробувань, труднощів і перемог. Колектив почав активно концертувати в області, Україні, а вже за кілька років вийшов на головні сцени колишнього Радянського Союзу. Його гастрольні подорожі пролягали від Карпат до Далекого Сходу, а їх тривалість могла сягати від кількох місяців до пів року. Часом закарпатські артисти навідувалися додому, аби лише змінити гардероб перед наступною поїздкою. Життя на валізах було геть нелегким. Довгі, виснажливі переїзди автобусами, потягами. Не завжди гарні умови проживання – дешеві готелі, часом гуртожитки чи навіть вагони. Нерідко концерти відбувалися на полях, в холодних залах. Щодо харчування, то здебільшого готували самі. Тому у валізах були ще й невеличкі електроплити, горщики-пательні, посуд. Наші жінки навіть у комфортабельних готелях «Інтуристу» потай готували борщі й поливки, смажили млинці та деруни, а день починали з пахучої закарпатської кави. Декретні відпустки були короткими. До того ж, у колективі завжди були подружні парі. Тож іноді навіть крихіток доводилося залишати на бабусь чи інших рідних. Як же розривалося материнське серце, коли маля за кілька місяців розлуки не впізнавало її!

З іншого боку, життя артистів Закарпатського народного хору завжди було насиченим, цікавим, захопливим. Вони побували в багатьох куточках країни і за кордоном, виступали на престижних сценах разом із відомими виконавцями, знайомилися із цікавими, навіть екзотичними місцинами. Чи багато пересічних громадян могли собі таке дозволити? А в  часи тотального дефіциту та суцільного «ширвжитку» наші земляки ще й привозили з гастролей ті якісні речі і товари, які годі було знайти на тутешніх прилавках.

І все ж, усе це було лише доповненням до головного – напруженого, безперервного, натхненного мистецького процесу. Нерегламентований робочий графік, високі вимоги до артистів, величезний діючий репертуар, який зростав з року в рік, активна концертна й гастрольна діяльність, виснажливі репетиції, зйомки, записи в студіях – усе це могли витримати лише щиро закохані в свою справу люди. Скільки яскравих особистостей, скільки поколінь непересічних співаків, танцівників, музикантів вписали золоті сторінки в історію колективу! Завдяки їх таланту й зусиллям Закарпатський народний хор завжди вирізнявся унікальною вокальною манерою, яскравим репертуаром, неймовірним поєднанням угорської, словацької, румунської та інших національних культур нашого краю, викликав захоплення і схвальні відгуки скрізь, де б не бував.

Змінилися часи й епохи, та незмінною залишилася висока місія Закарпатського народного хору, закладена його засновниками та творцями – зберегти самобутнє народне мистецтво нашого краю, показати всім красу й неповторність місцевих культурних традицій. Нині колектив впевнено почувається у сучасному мистецькому просторі і з надією дивиться в майбутнє. Він працює, виступає в залах і просто неба, записує нові альбоми й відеороботи, влаштовує артистичні шоу та флешмоби, відкритий до творчих експериментів і є ініціатором кількох унікальних творчих проєктів, які вже стали брендами Закарпаття. Звісно, на цей рік була запланована ціла низка ювілейних заходів, але через пандемію і карантинні обмеження багато з них довелося скасувати або відкласти до кращих часів. Утім, колектив обов’язково порадує своїх шанувальників яскравими виступами, презентаціями, виходом у світ вишуканих друкованих видань.  

А 9 жовтня в Закарпатському академічному обласному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв відбудеться урочистий концерт з нагоди 75-річчя Заслуженого академічного Закарпатського народного хору. У програмі – твори із «золотого» фонду, в’язанки відомих народних пісень і танців з репертуару колективу, кращі творчі досягнення останніх років. Коротку історію народження легендарного колективу допоможуть відтворити актори Закарпатського академічного театру ляльок «Бавка». Неодмінно порадують своїх шанувальників і солісти – народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Андрій Свид, Наталія Мацко, Володимир Гірник, Василина Голянич, Ольга Свида, Вікторія Тимко, Мирослава Копинець, Олена Папп, Анна Кохан, Віталій Багін та ін. Будуть і особливі гості. Зокрема, з Києва приїде солістка Національної філармонії України Каріна Кондрашевська (сопрано), а в парі зі своєю наставницею Яною Садварій заспіває кількаразова учасниця започаткованого Закарпатським народним хором проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі», а нині студентка Львівського музичного коледжу ім.С.Людкевича Кароліна Борис з м.Хуст.

Концерт відбудеться з дотриманням карантинних вимог. Початок о 17.00. Перед входом до зали буде розміщена ювілейна виставка окремих концертних костюмів, рідкісних матеріалів та архівних експонатів колективу. Через обмежену кількість місць вхід лише за запрошеннями. Проте охочі зможуть переглянути онлайн-трансляцію концерту в інтернеті.