14 травня Заслужений академічний Закарпатський народний хор побував з одноденною поїздкою в столиці Угорщини, де на запрошення Товариства сімей та молоді української національності в Угорщині «Нова хвиля» взяв участь у «Флешмобі до Дня вишиванки-2023 Vyshyvanka Festival».

План заходу передбачав ходу центром міста – від площі Деака до Базиліки – та виступи дітей і Закарпатського народного хору просто неба. Погодні умови внесли певні корективи в ці плани. Та попри проливний дощ на площі Деака о 15.00 зібралася велелюдна українська громада керівництво й активісти Товариства «Нова хвиля», молоді люди, сім’ї з дітками. Флешмоб розпочався короткими промовами організаторів заходу, вшануванням пам’яті жертв російської агресії, «Молитвою за Україну» та Маршем українського війська «Зродились ми великої години» у виконанні нашого колективу.

А далі артисти разом із усіма учасниками флешмобу заспівали «Червону калину» та вирушили до Базиліки. Відтак центральні вулиці європейської столиці зарясніли українськими прапорами та вишиванками і наповнилися дорогими кожному українцю мелодіями – «Червоною рутою» В.Івасюка, народними піснями «Розпрягайте, хлопці, коні», «Чорна я си, чорна» та ін.

Через дощ головну подію акції було перенесено в приміщення Центрального Європейського університету неподалік Базиліки. Вітальні слова, виступи дітей і молодих виконавців, учасників різних творчих студій і шкіл, чудового хору українських біженців «Spiv.Ochi», жовто-блакитні кульки для наймолодших і солодкі подаруночки – все це разом створило святкову, неймовірно теплу, сімейну атмосферу.

Завершився захід виступом Закарпатського народного хору під керівництвом Наталії Петій-Потапчук. До слова, в цій поїздці було задіяно переважно жіночий склад колективу. Тож і програма була відповідною: крім патріотичних творів артисти подарували присутнім запальний дівочий танець «Карічка», фрагмент із композиції «Бал у старому селі», закарпатські народні пісні «Ой вийду я, вийду» (солістки Ольга Свида й Ольга Міщенко), «Ой летіли гусоньки», а заслужена артистка України Яна Садварій, крім сольної пісні, зворушила всіх власною поезією «Ту мить, коли закінчиться війна…».

Організатори «Флешмобу до Дня вишиванки-2023» щиро подякували гостям із Ужгорода за цей момент єднання. А ще наголосили, що такі заходи особливо важливі для маленьких українців – щоб вони чули народні пісні, відчували красу народного танцю, знали своє коріння, зростали з любов’ю до України.

Ще одним важливим моментом цієї поїздки стало підписання Договору про співпрацю та організацію взаємовідносин між Заслуженим академічним Закарпатським народним хором (директор-художній керівник Наталія Петій-Потапчук) і Товариством сімей та молоді української національності в Угорщині «Нова хвиля» в особі голови товариства, речниці української національної меншини в парламенті Угорщини Ліліани Грекси.

Подбали організатори й про культурну програму для артистів, зокрема, влаштували цікаву екскурсію містом. Значну роботу в організації поїздки нашого колективу до Угорщини взяла на себе й представниця української громади в Будапешті Євгенія Єдлічкадочка відомої ужгородської волонтерки Марії Мудранинець.

Флешмоб до Дня вишиванки проходить у Будапешті вже 7-й рік поспіль. «І настав час розфарбувати угорську столицю українськими орнаментами та символами. Хай кожен знає, що українська сила та згуртованість може бути представлена і мужнім чоловіком, і маленькою дитиною у будь-якій частині світу» – таку мету ставили перед собою організатори акції, і вони її досягли. А Заслужений академічний Закарпатський народний хор вкотре підтвердив важливість своєї культурно-дипломатичної місії.