Кожна пора року прекрасна по-своєму, а надто в нашому краї, де краса карпатських гір і старих пралісів тісно переплелася з красою місцевих звичаїв і традицій, давніх промислів і народних обрядів. Осінь на Закарпатті – це неймовірне багатство багряно-золотої палітри, це пора весіль і фестивалів, пора тихого полювання і збору врожаю. З особливою пошаною у нас ставляться до винобрання, адже чи не кожне приватне обійстя прикрашає зелений луґош, а кожен підвал – бочка доброго вина.

Відрадно, що зараз активно відроджують давні традиції закарпатського виноградарства і виноробства. Справа ця нелегка, але перспективна, особливо з огляду на унікальні  особливості нашого клімату та величезний потенціал місцевих виноробів. Давно час вдихнути нове життя у занепалу за часів невдалої антиалкогольної кампанії галузь, адже нам до снаги повернути колишню славу закарпатського вина.

І як вже здавна повелося, будь-яку серйозну і відповідальну роботу у нас вміють поєднати з піснею і танцем, веселощами і розвагами – гуртом, з гарним настроєм і працюється краще. Саме тому свого часу Заслужений академічний Закарпатський народний хор взявся за відтворення давнього обряду винобрання з його неповторним шармом, зі співанками, танцями і жартівливими сценками. Так народилася вокально-хореографічна композиція «Червена ружа» – яскрава та видовищна робота, що занурює нас у захопливу атмосферу народного свята. Ми бачимо, як дівчата за давнім звичаєм чавлять босими ногами виноград у діжці, як парубки куштують молоде вино і жартома міряються силами, ми потрапляємо у веселий вир залицянь і витівок. Не обійшлося тут і без колоритного соло народного артиста України Петра Матія. А завершується сцена запальним танцем із пляшками – родзинкою традиційної танцювальної культури Угорщини.

Постановку композиції здійснили художній керівник і головний диригент колективу Наталія Петій-Потапчук та відомий закарпатський хореограф, викладач Ужгородського коледжу культури і мистецтв, заслужений працівник культури України Михайло Шютів. Автор оркестровки – керівник оркестру Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Михайло Бровді. У композиції тісно переплелися місцеві русинські, угорські, румунські і словацькі мотиви. А оригінальний поетичний вступ до неї написав Василь Матола. Прем’єра «Червеної ружі» відбулася 7 грудня 2011 року у великому залі Закарпатської обласної філармонії й одразу полюбилася публіці. З тих пір композицією насолоджувалися глядачі у різних куточках Закарпаття, України (зокрема у м.Вінниці) та за кордоном.

А недавно цей твір ліг в основу музичного фільму «Ой, на горі винобрання» – спільної роботи Закарпатського народного хору та відомого медійного проєкту «Аkurat Закарпаття». Автором ідеї і продюсером фільму стала засновниця цього популярного ресурсу Наталія Штефуца. Відео записували серед кращих виноградників краю – на Малій горі в урочищі Чизай, що поблизу Берегова. Артисти колективу разом із творчою групою «Аkurat Закарпаття» доклали максимум зусиль для того, щоб створити якісний і яскравий ролик про культурні традиції нашого краю. Презентація фільму «Ой, на горі винобрання» відбулася 12 жовтня 2019 року у Берегові в рамках відкриття музею винороба Чиза – першого в краї музею виноградарства та виноробства. Зараз завдяки цьому 15-хвилинному відео можна буде більше довідатися як про Заслужений академічний Закарпатський народний хор, так і про старовинні обряди нашого народу.