Для Заслуженого академічного Закарпатського народного хору цей рік пройде під знаком вшанування пам’яті багаторічної балетмейстерки колективу, народної артистки України Клари Балог: у липні легенді закарпатської хореографії виповнилося б 95-т і вже 5 років, як вона пішла у засвіти. Усю свою творчу діяльність – від юної танцюристки до прославленої балетмейстерки-постановниці – мисткиня присвятила рідному колективу, а це понад 70 років! Утім, її талант мав визнання далеко за межами нашого краю, в т.ч. в країнах Європи, у Канаді та США.

Творчий спадок, залишений Кларою Балог, налічує майже пів сотні авторських постановок танців і вокально-хореографічних композицій. Вони склали золотий фонд Закарпатського народного хору та стали основою професійної закарпатської хореографічної школи, а окремі танці увійшли до репертуару провідних колективів України, зокрема Національного заслуженого академічного українського народного хору України імені Г.Верьовки та Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України імені П.Вірського.

За словами художньої керівниці й головної диригентки Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталії Петій-Потапчук до цієї ювілейної дати заклад за підтримки обласної адміністрації й обласного депутатського корпусу готує цілу низку заходів. Найперше, силами колективу планується проведення урочистого вечора пам’яті Клари Балог, на якому було б висвітлено її багатогранний життєвий і творчий шлях, розказано про основні принципи хореографічної школи мисткині, представлені її найяскравіші танцювальні композиції. Адже учасники балетної групи колективу – це здебільшого учні і послідовники Клари Федорівни, продовжувачі кращих традицій, закладених легендарною балетмейстеркою.

Крім того, Закарпатський народний хор ініціює започаткування фестивалю хореографічного мистецтва пам’яті Клари Балог. Проведення такого танцювального свята могло б об’єднати численні творчі колективи краю, насамперед дитячі, з метою популяризації народного танцю, відродження і збереження автентичних традицій нашого краю. Адже Клара Федорівна, крім досконалого опанування хореографічного жанру, ще й   добре зналася на місцевих традиціях і обрядах, особливостях народного строю, мови, звичаїв, у своїй роботі ревно відстоювала збереження саме автентичних зразків тексту, танцю, одягу. Власне, цим принципом керується колектив впродовж всієї історії свого існування.

Ще одна важлива ініціатива колективу, з якою він звертається до керівництва краю, – це виготовлення пам’ятного знаку легендарній закарпатці і встановлення його на адмінбудівлі закладу. Адже трудова книжка хореографині містить єдиний запис – Закарпатський народний хор. Ідея увіковічити пам’ять Клари Балог виникає в багатьох, і це ще раз свідчить про її значимість для культури краю та України в цілому. Тож є необхідність проведення конкурсу на кращий макет знаку з обговоренням громадськості, врахуванням різних пропозицій, побажань родини мисткині тощо.

Проведення ювілейних заходів заплановано на червень-липень поточного року. Артисти Закарпатського народного хору вже активно працюють над концертною програмою. Сподіваємося, вшанування пам’яті Клари Балог стане вагомою і яскравою культурно-мистецькою подією, до якої долучаться не лише провідні хореографічні колективи, а й мистецька спільнота краю, інтелігенція і духовенство, родина і друзі мисткині, діаспоряни. Росія прийшла на нашу землю з твердим наміром знищити українську державність, духовність, ідентичність. Саме це ми і боронимо – кожен на своєму фронті!