Мирослав Вантух, Голова Національної хореографічної спілки України, художній керівник Національного заслуженого академічного ансамблю танцю України ім. Павла Вірського про Клару Балог.

ПЕРЛИНА СРІБНОЇ ЗЕМЛІ

Багата талановитими особистостями земля Закарпаття. І підтвердженням цьому є життя та творчий шлях народної артистки України, Президентського стипендіата, володарки багатьох державних нагород Клари Федорівни Балог.

Свій творчий шлях у хореографії вона почала в 1945 році як артистка танцювальної групи щойно створеного Закарпатського народного хору. За короткий час виявила себе обдарованою виконавицею і незабаром стала провідною солісткою колективу, а в 1957 році отримала своє перше звання – “Заслужена артистка Української РСР”. Але лише виконавська діяльність не задовольняла творчі запити Клари Федорівни в повному обсязі. Вона прагнула віднайти свій шлях у сфері балетмейстерської роботи. Закохана у свій край танцівниця почала збирати танцювальний фольклор Закарпаття, записувати його та відтворювати у своїх постановках…

Новий етап у житті Клари Балог почався в 1959 році, коли її було призначено балетмейстером-постановником Заслуженого Закарпатського народного хору. Любов до свого рідного краю, людей, які його населяють, винятково шанобливе ставлення до свого минулого, своєї культурної спадщини, своїх духовних і матеріальних святинь вилилася в низку творів, таких, як “Бубнарський”, “Вівчарі на полонині”, “Інвертіта”, “Сіпаний”, “Чотирянка”, “Яроцька карічка” та багато інших. Виходячи з можливостей народного хору, вона ставить вокально-хореографічні композиції “Свято на винограднику, “Закарпатські орнаменти”, “Шовкова косиця”, “Вас вітає Верховина”, “Червона калина”. Усі барви Закарпаття, танці всіх народностей, що населяють цей благодатний край, висока наснаженість національними традиціями відображені в творчості балетмейстера Балог.

Але найбільшу популярність, визнання всієї країни приніс їй танець “Березнянка”, поставлений в Національному заслуженому академічному ансамблі танцю України імені П.Вірського. Запрошена на постановку Павлом Вірським, Клара Балог назавжди увіковічила себе в історії української народної хореографії. Ідуть роки, а “Березнянка” і нині залишається в репертуарі ансамблю, символізуючи собою національні барви Закарпаття…

Час плине швидко. Але ім`я Клари Балог увійде в історію культури України як ім`я людини, що в різні періоди існування нашої держави завжди працювала заради великої ідеї відродження, розвитку і збереження для прийдешніх поколінь скарбів українського танцювального мистецтва. Танець – це те неповторне, що залишиться назавжди.

(Із документальної повісті Василя Габорця “Жива легенда нашої культури”. Вид-во “Гражда”, Ужгород, 2010).

https://www.facebook.com/100001883684670/videos/615651507106135/