Цими вихідними Заслужений академічний Закарпатський народний хор взяв участь у відзначенні 1127-ї річниці Ужгорода. Зокрема, оркестрова і хорова групи колективу прикрасили своїм виступом урочисте міське віче, що відбулося 12 вересня у дворику Ужгородського замку. Крім Державного гімну і «Молитви за Україну» артисти подарували присутнім популярні закарпатські народні мелодії. В оркестровій концертній п’єсі «Ватра» віртуозно зіграв соло на сопілці Іван Вархол. Зворушливою у виконанні Ольги Свиди була «Голубка» Миколи Попенка. І годі уявити такі поважні заходи без візитівки колективу: як завжди потужно прозвучала у народного артиста України, а також Почесного громадянина Ужгорода Петра Матія пісня «Верховино, світку ти наш». Утім, участь колективу у цьому заході була особливо приємною ще й тому, що на віче, у присутності нинішнього керівництва міста, колишніх мерів, представників Закарпатської облдержадміністрації, інтелігенції, численних гостей, було відзначено цьогорічних Почесних громадян Ужгорода, серед яких і художню керівницю і головну диригентку Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Наталію Петій-Потапчук. Ця нагорода є дуже знаковою як для пані Наталії, що понад усе вболіває за популяризацію народного мистецтва краю, так і для колективу, який саме зараз, у вересні, відзначає свій 75-літній ювілей. До слова, такі ж почесні звання свого часу отримали світлої пам’яті народні артистки України Клара Балог і Клара Лабик – жінки-легенди, які залишили яскравий слід у культурно-мистецькому житті нашого міста і краю.  

А 13 вересня вже традиційно до Дня міста в Горянській ротонді відбулася святкова Літургія, по завершенню якої Заслужений академічний Закарпатський народний хор виконав програму духовних творів. Біля підніжжя цієї унікальної стародавньої святині, під благодатними променями лагідного вересневого сонця проникливо прозвучали закарпатські церковні простопінія («Отче наш»), старовинний духовний кант «Через поле широкоє» в обробці Д.Котка (соліст – Андрій Свид), «Коль славен наш Господь в Сіоні» Д.Бортнянського (солістка – Ольга Свида», «Хваліте Господа з небес» (соліст – Олександр Ференцик), «Богородице, Діво, радуйся» С.Рахманінова, «Спаси і помилуй нас, Боже» В.Гайдука (соліст – народний артист України Петро Матій) та ін. Настоятель храму отець Богдан Савула тепло подякував артистам за спільну молитву, а міський голова Богдан Андріїв ще раз привітав очільницю хору Наталію Петій-Потапчук із присвоєнням їй звання Почесної громадянки Ужгорода.

  Нагадуємо, 25 вересня нашому прославленому колективу виповниться 75 років. У зв’язку з карантинними обмеженнями доведеться відмовитися від широкої програми відзначення цього ювілею. Однак низка святкових заходів обов’язково відбудеться. Серед них і презентація нового компакт-диску з кращими фольклорними творами колективу. Крім того незабаром вийдуть друком кілька ювілейних видань про творчість Закарпатського народного хору. Тож стежте за нашими анонсами і любіть своє!

“Верховино, світку ти наш”. Соліст – народний артист України Петро Матій.
Міський голова Богдан Андріїв вручає керівниці колективу Наталії Петій-Потапчук відзнаку “Почесна громадянка Ужгорода”.
В.Матвійчук. Концертна п’єса для сопілки з оркестром “Ватра”. Соліст – Іван Вархол.
Вітальне слово о.Богдана Савули та міського голови Богдана Андріїва після святкової Літургії з нагоди 1127-ї річниці Ужгорода.