Закарпатський народний хор завершив свій ювілейний концертний сезон на позитивній ноті

Закарпатський народний хор завершив свій ювілейний концертний сезон на позитивній ноті

Цей концертний сезон пройшов під знаком 75-річчя колективу. І хоча така визначна дата припала на період пандемії, через що не вдалося реалізувати деякі проєкти, а певний період концертне життя взагалі було призупинене, та в цілому сезон був цікавим, насиченим, щедрим на різнопланові акції та події. Найбільш резонансними серед них стали «Молитва за Україну» в Горянській ротонді, ювілейний і Різдвяний концерти, робота над книгою про історію Закарпатського народного хору та аудіодиском «Любім своє» з подальшою їх презентацією, оновлена програма «Звідси гора, звідти друга», запис нових відеоробіт. Предметом особливої гордості колективу стали отримані наприкінці минулого року відзнаки Національного рейтингу якості товарів та послуг – звання «Краще підприємство України-2020 та «Зірки якості».

Ще більш вагомими стали успіхи Закарпатського народного хору у здобутті грантів. Зокрема, торік заклад отримав грант Українського культурного фонду за програмою «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» у категорії «Аудіальне мистецтво». А недавно в складній і тривалій боротьбі з-поміж 130 закладів України виборов ще один вагомий грант УКФ (за програмою «Діти культури») – на реалізацію власного проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі», що дасть можливість задіяти більше талановитих закарпатських діток, створити з ними чудові спільні програми і презентувати їх в Ужгороді, Перечині та Хусті.

З послабленням карантину діяльність Закарпатського народного хору незрівнянно пожвавилася: колектив почали активно запрошувати в різні куточки Закарпаття. Зокрема, лише в травні й червні артисти відвідали з «Месою» Іштвана Мартона та фольклорними програмами Рахів, Солотвино Тячівського району, Середнє Мукачівського району, взяли участь у ювілейному концерті заслуженого артиста України Олександра Садварія, арт-мобі до Дня вишиванки, арт-проєкті історичної інсталяції «Барвистий вінок Закарпаття», Міжнародному Форумі «Україна у Карпатському Єврорегіоні», виступили в Довжанському замку, на 1-й турі IX Всеукраїнського хорового конкурсу ім.М.Леонтовича, ювілейних святкуваннях Мукачівської греко-католицької єпархії, урочистостях з нагоди 25-ї річниці Конституції України та інших заходах у рамках культурного марафону «Не забуваючи минуле – погляд у майбутнє», приуроченому 30-літтю Незалежності України тощо.

Безперечно, однією з найяскравіших недавніх подій в культурно-мистецькому житті нашого краю стала «Свадьба в Ужгороді» – черговий арт-моб в рамках унікального проєкту «Зазирнімо в минулость», започаткованого Закарпатським народним хором. Такі веселі, живі, костюмовані перформанси, під час яких глядачі не лише знайомляться з цікавими давніми традиціями, а й беруть безпосередню участь у дійстві, викликають незмінний інтерес ужгородців і гостей міста. А завдяки прямій трансляції Галини Ярцевої з інтернет-видання «Про Захід» відео «Свадьби в Ужгороді» набрало вже сотні тисяч переглядів.

До слова, плідна співпраця колективу з цим виданням матиме цікаве продовження: журналістка сайту «Про Захід» Тетяна Літераті отримала грант УКФ  на екранізацію 10 епізодів з її авторського історичного проєкту «Втрачений Ужгород». Закарпатський народний хор буде задіяно у реалізації цього проєкту, а керівника колективу Наталію Петій-Потапчук запрошено до його команди як партнера, музичного експерта й співавтора в роботі над сценаріями. Роботу над цим проєктом вже розпочато.  Тож колектив завершує цей сезон і йде у відпустку у гарному настрої, з вагомими здобутками й добрими перспективами. Попереду – робота над втіленням проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі», підготовка до відзначення ювілейної річниці Незалежності України та інших важливих подій в житті нашого краю і держави.

Categories