Закарпатський народний хор у неймовірній конкуренції здобув цінний грант Українського культурного фонду

Закарпатський народний хор у неймовірній конкуренції здобув цінний грант Українського культурного фонду

Заслужений академічний Закарпатський народний хор, попри 75-літню історію і давні традиції, завжди відкритий для творчих експериментів, здатний виношувати сміливі ідеї й успішно їх реалізовувати. Серед найбільш вдалих ініціатив колективу – проєкт «Зіркове майбутнє Срібної Землі», започаткований у 2018 році. Йдеться про спільне виконання на професійній сцені артистами хору й талановитими дітьми нашого краю – співаків, танцюристів, інструменталістів – кращих зразків фольклору із репертуару колективу. Це була давня мрія керівника Закарпатського народного хору Наталії Петій-Потапчук, якою вона зуміла надихнути як підлеглих, так і юних виконавців, їх батьків і викладачів.

Перший концерт «Зіркове майбутнє Срібної Землі» викликав неабиякий резонанс і настільки припав учасникам до душі, що в 2019 році проєкт було продовжено. До нього, крім попередніх, долучилися й нові учасники, а захід став ще масштабнішим. За цей час на одній сцені з уславленим колективом виступили Анастасія Дьомінова, ансамбль сопілкарів «Дударик» під керівництвом Ольги Мицьки, Зразковий дитячий ансамблю танцю «Турянська долина» (керівник – Едуард Воронич) із с.Тур’я Ремета Перечинського району, Кароліна Борис і Дитячий зразковий фольклорний гурт «Цімборики» (керівник – Наталія Шимша) з Хуста, Олександра Макарова (ксилофон) з Мукачева, Алекс Егреші (кларнет, цимбали) з Виноградівщини, Михайло Черничко з Іршавщини, хореографічний ансамбль «Наша файта» (керівник – Мирослава Огразанська) з Ужгородщини. Неабияк прикрасили проєкт своєю участю учні Ужгородської ДМШ ім.П.Чайковського Юлія Райхель, Катерина Лазарчик, Олександр Зимомря, Дарія Лесів, Даніель Семсічко (викладач – Марія Мудранинець), Зразковий дитячий ансамбль народного танцю «Джерельця Карпат» (керівник – Михайло Сачко), Dance studio «ROYAL» (керівник – Наталія Змушко-Йовні),  вихованці Авторської естрадної студії Яни Садварій «RENA» та ін.

Проєкт набув популярності, і все більше талановитих дітей виявляли бажання до нього долучитися. Навіть в умовах минулорічного карантину керівництво Заслуженого академічного Закарпатського народного хору провело онлайн конкурс-відбір серед претендентів з багатьох куточків Закарпаття й обрало нових учасників з Великоберезнянщини, Перечина, Чопа, Мукачівщини (Великолучківська ДМШ), вихованців Ужгородської ДШМ, танцювальний колектив зі Свалявщини тощо.

Проведення такого неординарного заходу вимагало чималих людських і фінансових ресурсів. Впродовж цих років проєкт утримувався за рахунок доброї волі керівництва та артистів Закарпатського народного хору, а витрати на його реалізацію з колективом ділили батьки юних учасників та окремі доброчинці. Водночас, благородна мета проєкту – збереження та популяризація закарпатського фольклору, виховання молодого покоління в любові до рідного слова, пісні, танцю, обрядів і традицій, плекання щасливого майбутнього Срібної Землі – мотивувало керівництво колективу поборотися за здобуття гранту Українського культурного фонду за програмою «Діти культури». Програма спрямована на розвиток дитячого потенціалу в культурному секторі, активне залучення дітей до культурно-мистецького життя та підтримку дитячих проєктів. Відрадно, що в жорсткій конкуренції із понад 130 проєктами з усієї України поданий Закарпатським народним хором проєкт пройшов всі етапи відбору, в тому числі у чітко встановлені строки зібрав 101 % від необхідної суми (а саме 72.5 тис грн) на платформі Спільнокошт (ГО Гараж Генг, «Велика ідея»), партнера УКФ. Над розробкою гранту працювала ціла команда на чолі з Наталією Петій-Потапчук та її заступником Володимиром Гірником.

І от такий тривалий і неймовірно складний процес над здобуттям гранту завершився цілковитою перемогою: з 1 липня Заслужений академічний Закарпатський народний хор отримає від Українського культурного фонду повне фінансування свого унікального проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі»! Ця приємна звістка наприкінці ювілейного 75-го концертного сезону неабияк порадувала колектив. Та найбільше втішає те, що вагома підтримка Українського культурного фонду дасть можливість гідно, плідно й більш ефективно попрацювати з юними зірками, надати проєкту більшого розмаху, піднести його на якісно новий рівень, подарувати яскраві та незабутні враження як його учасникам, так і глядачам.

Цьогорічний захід заплановано на кінець вересня-початок жовтня. У його рамках передбачено спільні концерти Закарпатського народного хору та юних талантів в Ужгороді, Перечині та Хусті. А робота над підготовкою вже стартує. Попереду – новий відбір юних учасників. А для цього треба донести інформацію до всіх мистецьких шкіл області, до найвіддаленіших куточків краю, де живуть талановиті діти. Потім організувати їх участь у спільних із Закарпатським хором репетиціях, створити умови для занять дітей із викладачами колективу, визначитися з репертуаром, концепцією програми. Зайве казати, наскільки помічними стануть кошти від гранту у питанні покриття витрат на транспорт, харчування та проживання (в разі потреби) для дітей та їхнього супроводу на період підготовки проєкту, заохочувальні подарунки для дітей, підготовку нотного матеріалу та створення аранжувань для нових творів, запис, монтаж і тиражування подарункових електронних носіїв із матеріалами проєкту та заохочувальних призів для його учасників тощо.

«Любім своє» – таким є головне гасло проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі». Його організатори щиро вболівають, щоб діти Срібної Землі відчували підтримку дорослих, мали змогу долучатися до прекрасного і розвивати свої таланти, а любов до рідної пісні, танцю, звичаїв пронесли крізь усе життя.

Categories