ЗАКАРПАТСЬКИЙ НАРОДНИЙ ХОР «ВІДГУЛЯВ» «СВАДЬБУ В УЖГОРОДІ»

ЗАКАРПАТСЬКИЙ НАРОДНИЙ ХОР «ВІДГУЛЯВ» «СВАДЬБУ В УЖГОРОДІ»

Всі ми любимо гортати старі фотоальбоми, вдивлятися в обличчя наших предків, розглядати зображення будинків, вулиць, вітрин, незнайомих нам людей і уявляти, як воно жилося в іншу епоху. Відчути атмосферу Ужгорода минулого, а то й позаминулого століття можна було 19 червня, в самому центрі старого міста. Такий сюрприз – і це вже втретє в рамках арт-мобу «Зазирнімо в минулость» – приготував для ужгородців та гостей міста Заслужений академічний Закарпатський народний хор. Цього разу колектив запросив усіх на «Свадьбу в Ужгороді» – весілля в давніх традиціях наших містян, які дещо відрізнялися від сільських. Адже серед «варошців» було чимало людей заможних, освічених, інтелігентних, які відповідно вдягалися, поводилися, стежили за модою, розважалися.

Керівник колективу Наталія Петій-Потапчук закликала всіх бути не лише глядачами, а й учасниками дійства – разом із артистами пригадати традиційні весільні обряди, підспівати знайомі мелодії, закрутитися в танці. Особливо віталося, щоб гості дістали з бабусиних скринь вінтажний одяг, вбралися в народні автентичні строї чи щось вишукане й елегантне в стилі ретро. На власників кращих образів чекали призи – кава на двох у відомому ресторані та нові аудіо-альбоми Закарпатського хору.

Отже, «Свадьба» почалася о 18.00 на пл.Є.Фенцика, біля обласної філармонії: звідти молодий з весільною свитою, музиками і гостями вирушили до молодої. По дорозі всі зупинилися на пл.Театральній, бо ж весілля таким і має бути – веселим, гучним, з піснями й танцями, жартами й забавами. Потім «весільний поїзд» рушив через пішохідний міст до пл.Ш.Петефі, де «мешкає» наречена. Тут і розгорнулося основне дійство – з кріпленням богрийд дружбам, викупом молодої, «шоровим» танцем тощо.

Головні дійові особи програми – артисти й солісти Закарпатського народного хору. В арт-мобі також взяли участь артисти Закарпатського академічного обласного театру ляльок «Бавка», а неповторної ретроатмосфери та особливого шарму дійству знову додали учасниці Закарпатської школи моделей «A’Star» (керівник – Анна Феєр), одяг для яких підготували відомі ужгородські дизайнерки Оксана Василян і Лівія Данова.

Проєкт «Зазирнімо в минулость» започатковано Закарпатським народним хором п’ять років тому з нагоди ювілею дебютного концерту колективу. Зараз той далекий виступ (17 червня 1946 року) і цей перформанс розділяє 75 років!

Захід відбувся за сприяння Ужгородської міської ради в рамках культурного марафону до 30-річчя Незалежності України «Не забуваючи минулого – погляд у майбутнє».