В Ужгороді першими провели регіональний відбір Всеукраїнського хорового конкурсу імені Миколи Леонтовича

В Ужгороді першими провели регіональний відбір Всеукраїнського хорового конкурсу імені Миколи Леонтовича

16 травня в Ужгороді відбувся 1-й тур IX Всеукраїнського хорового конкурсу імені Миколи Леонтовича. Засновниками й організаторами найпрестижнішого хорового змагання країни є Міністерство культури України, Національна всеукраїнська музична спілка та Всеукраїнське хорове товариство імені Миколи Леонтовича, якому в цьому році виповнюється 100 років. Активно підтримує захід також Український культурний фонд.

Регіональні відбори пройдуть у десяти містах України, і саме Ужгород розпочав цей марафон. Cвято хорової музики відбулося за підтримки департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА, а співорганізатором став КЗК «Заслужений академічний Закарпатський народний хор».

Наталія Петій-Потапчук

Оцінювало учасників регіонального відбору поважне журі у складі голови оргкомітету, директора-художнього керівника та головного диригента Закарпатського народного хору, голови Закарпатського осередку всеукраїнського хорового товариства ім.М.Леонтовича Наталії Петій-Потапчук, заслуженого діяча мистецтв України, члена НСКУ, директора Мукачівської хорової школи й керівника Мукачівського хору хлопчиків та юнаків Володимира Волонтира та голови журі – заслуженої артистки України, професора кафедри академічного хорового мистецтва Київського національного університету культури і мистецтв, художнього керівника та головного диригента студентського академічного хору «Anima», доньки відомого закарпатського хормейстера і композитора Михайла Кречка Наталії Кречко (м.Київ).

Наталія Кречко

Конкурс проводиться за номінаціями «мішані», «камерні», «однорідні» та «дитячі» хори. Відрадно, що взяти участь у регіональному відборі зголосилося 9 колективів з різних куточків нашого краю. Учасників конкурсу та всіх присутніх привітали очільник департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Євген Тищук, голова регіонального журі відбору Наталія Кречко та голова оргкомітету Наталія Петій-Потапчук. З «Дудариком» Миколи Леонтовича та музичною присвятою одному зі своїх корифеїв, Михайлові Кречку, виступив Заслужений академічний Закарпатський народний хор. До слова, саме на його керівника та актив колективу припала левова частка організаційних питань проведення відбору. Втім, воно того було варте – кількагодинне хорове свято вдалося на славу. А столична гостя, як і її колеги з журі, була приємно вражена рівнем художньої майстерності всіх колективів-учасників.  

Мукачівський молодіжний хор

Переможцем журі одностайно визнало Мукачівський молодіжний хор (художній керівник і головний диригент – Ярослав Біличко). Його виступ підкупив усіх присутніх бездоганністю виконання, культурою звуку, креативністю, витонченістю прочитання конкурсних творів. Високу оцінку за професійність, віртуозність і тонке відчуття стилю судді висловили також Єпархіальному хору імені Федора Небесного Мукачівської єпархії УПЦ (художній керівник і диригент – Інна Небесна), дитячому хору «Gloria» Іршавської ДШМ (керівник – Олена Йонаш), Зразковому дитячому колективу «Перлинка» Ужгородської ДМШ  ім.П.І.Чайковського (керівник – Марія Мудранинець) і так само рекомендуватимуть ці колективи для участі в другому турі конкурсу, який пройде в жовтні в м.Київ.  

Зразковий дитячий колектив «Перлинка» Ужгородської ДМШ  ім.П.І.Чайковського

Заохочувальними грамотами й теплими словами нагородили члени журі й решту учасників відбору, зокрема дитячий колектив «Срібний дзвіночок» Мукачівської ДШМ ім.С.Мартона (керівник – Інна Небесна), чоловічу хорову капелу «Боян» ДВНЗ «УжНУ» (керівник – Олена Короленко), народний аматорський хор «Мелодія» Іршавського міського будинку культури (художній керівник – заслужений працівник культури України Оксана Сідор), народний камерний жіночий хор «Bell Canto» смт.Солотвино (художній керівник – Єва Вайнагі), народний аматорський хор працівників культури Хустського району (керівник – заслужений працівник культури України Іван Мішко).

Дитячий хор «Gloria» Іршавської ДШМ

  Голова оргкомітету регіонального відбору Наталія Петій-Потапчук поділилася особистими враженнями від події: «Я дуже втішена, що область гідно представлена на цьому відборі, адже наш край має величезну історію хорових традицій, починаючи від діяльності Матезонського, «Гармонії», хорів товариства «Просвіта» та ін. Ми пишаємося нашим Закарпатським народним хором з його 75-літньою історією. Цей проєкт, як і вся діяльність товариства ім.М.Леонтовича, спрямовані на відродження хорової культури, виховання мистецької еліти України, зміцнення творчих та особистих зв’язків серед хормейстерів і молоді, яка обрала своїм фахом хоровий спів, усвідомлення ними хорового мистецтва як корінного жанру української культури.

Хочу висловити велику вдячність головам ОТГ за те, що відрядили свої колективи. Дякую усім хормейстерам та артистам – вони, без перебільшення, є фанатами своєї справи, роблять її з любов’ю і душею. Окремо хочу подякувати високоповажним членам журі, особливо Наталії Кречко, яка для Закарпатського народного хору є не просто авторитетним музикантом, а дочкою одного з найвидатніших і найулюблених керівників нашого колективу. Щиро вітаю всіх учасників з успішними, яскравими виступами, а переможцям бажаю гідно представити хорове мистецтво Закарпаття в столиці на заключному турі IX Всеукраїнського хорового конкурсу ім.М.Леонтовича».

Володимир Волонтир

А 27 червня в Ужгороді у рамках відзначення 25-ї річниці Конституції та 30-річчя незалежності України відбувся гала-концерт переможців та гостей ІХ Всеукраїнського хорового конкурсу ім. Миколи Леонтовича. На площі Народній, біля будівлі обласної держадміністрації виступили Заслужений академічний Закарпатський народний хор, хор Іршавської дитячої школи мистецтв «Глорія», Зразковий колектив «Перлинка» Ужгородської дитячої музичної школи №1 ім. П.І.Чайковського, Чоловіча хорова капела «Боян» ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Народний жіночий камерний хор «Bel canto» Солотвинської ТГ, Народний аматорський хор «Мелодія» Іршавського міського будинку, Мукачівський молодіжний хор та інші.

На гала-концерті

«Символічно, що цей захід вдалося організувати та провести напередодні одного із найвизначніших свят у нашій новітній історії – Дня Конституції, – зауважив голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков.  –Приємно, що такі важливі дати для нашої країни ми можемо святкувати разом у культурному та творчому середовищі серед нашої громади у мирному Закарпатті»

Categories