Концерт-інсталяція “Під ангелами Різдва”

Концерт-інсталяція “Під ангелами Різдва”

Яскравим завершенням року для Заслуженого академічного Закарпатського народного хору став концерт «Під ангелами Різдва», що відбувся 27 грудня в Ужгородському римо-католицькому соборі Святого Георгія. Той вечір поєднав у собі благодійну акцію і велику різдвяно-духовну програму з елементами інсталяції та світлового шоу. Несподіванка чекала на відвідувачів, щойно вони переступали поріг цього величного храму, бо весь простір під куполами був заповнений ніжними, майже невагомими «ангельськими» крильцями, що легко погойдувалися і  завдяки спеціальному світловому устаткуванню постійно міняли забарвлення – від жовтогарячого до смарагдового, від блакитного до пурпурового. Це мінливе сяйво, ці тремтливі янголята вгорі створювали неймовірну ауру в залі. На їхньому тлі по-особливому проникливо і зворушливо звучали традиційні закарпатські колядки «В Вифлеємі новина», «Небо і земля», «Коли ясна звізда», а також колядки угорською, словацькою, румунською, німецькою мовами. А відомий твір Василя Жданкіна на слова Богдана-Ігоря Антонича «Різдво-коляда» («Народився Бог на санях») артисти колективу ще й підсилили живим вертепом.

Зворушливими та хвилюючими були сольні виступи, адже всі виконавці підготували для цього концерту твори зі своєї рідної місцевості. Зокрема, Василина Голянич із троїстими музиками подарувала присутнім в’язанку автентичних колядок із села Верб’яж Воловецького району, давню колядку «Ликуй днесь, Сіоне» у супроводі цимбалів (Леонтій Ленарт) виконала Мирослава Копинець, проникливу «Колискову Ісусові» заспівала заслужена артистка України Яна Садварій. А кульмінацією цього відділення стала урочиста колядка «Слава во вишніх Богу» з рідного села народного артиста України Петра Матія (Сасово Виноградівського району), яку він виконав разом із оркестром Закарпатського народного хору.

Зимові свята, ця особлива казкова пора незмінно надихають митців на творчість. Так у відомого закарпатського композитора Віктора Теличка народилася колоритна музична п’єса «Різдвяна», де крім хору задіяні також орган (Ольга Чундак) та труби (брати-близнюки Емерих і Томас Поповичі). А диригент колективу, заслужений артист України Федір Копинець зробив обробку колядки «Ой темная нічка», в якій дебютували солісти Вікторія Тимко та Олександр Ференцик. І справжнього духовного піднесення програмі додали твори нашого великого земляка Іштвана Мартона. У концерті прозвучали не лише його обробки колядок, а й сакральні композиції для хору, солістів та органа, а саме «Tantum ergo» і дві частини із Меси («Gloria» і «Benedictus»). Соло у цих творах надзвичайно тонко і майстерно виконали Яна Садварій, Ольга Свида та Володимир Гірник.

Півтора години «Під ангелами Різдва» були сповнені теплих емоцій і щирих оплесків. А головне – цей благодійний концерт допоміг зібрати кошти для важкохворої дитини з сім’ї військовослужбовців 128-ої окремої гірсько-штурмової бригади («Закарпатський Легіон»).