На Старий Новий рік!

На Старий Новий рік!

13 січня Заслужений академічний Закарпатський народний хор, лише напередодні повернувшись з дводенної закордонної  поїздки до Словаччини, мав аж два виступи. Перший відбувся в обідню пору у ректораті УжНУ – там невеличка група колективу привітала присутніх колядками і новорічними віншуваннями.  А ввечері на ужгородців і гостей міста у Закарпатській обласній філармонії чекала святкова програма «На Старий Новий рік», в якій крім нашого колективу взяв участь відомий фольклорний гурт «Курінець» із м.Краматорська Донецької області (керівник – Наталія Кулинич). Хто побував на цьому святі – сповна насолодився традиціями маланкування і щедрування, колядками, танцями і піснями різних регіонів нашої країни. Закарпатський народний хор підготував для цього концерту як різдвяні твори, так і яскраві пісні, танці і композиції зі свого репертуару. До того ж, сцена імітувала сільську хату з головними дійовими особами – Маланкою та її матір’ю (Василина Голянич і Тамара Ленюська), колоритні діалоги яких час від часу переривалися приходом різних колядницьких гуртів. Неймовірного характеру дійству додали наші гості зі Сходу: колоритні жінки і кремезні чоловіки своїми могутніми голосами, непідробним гумором і артистизмом, яскравими українськими строями і прекрасним репертуаром зробили цей вечір просто незабутнім. А головне, це була захоплива музично-театралізована імпреза, між учасниками якої панувало повне взаєморозуміння, відчуття єднання і легкої імпровізації. Що казати, якщо у нашої Маланки за нареченого Василя правив гість із Краматорська! А кульмінацією концерту стало спільне виконання артистами обидвох колективів відомої української колядки «Добрий вечір тобі, пане господарю».

Приємно, що в залі серед щирих шанувальників народного мистецтва були присутні також в.о. голови облдержадміністрації Олексій Гетманенко та заступник міського голови Ужгорода Ігор Фартушок. На завершення господарі і гості обмінялися подарунками та прапорами міст.

Після концерту учасники обох колективів мали можливість поспілкуватися у неформальній обстановці, поділитися враженнями, обмінятися сувенірами, а їх керівники – Наталія Петій-Потапчук і Наталія Кулинич – обсудити плани про подальшу творчу співпрацю.