«Вся його доля і вся душа – найвищий і найтрагічніший вияв долі й душі народу. Він тою ж мірою створив українську націю, що й  нація створила його. Шевченко явився Україні тоді, коли вона не мала іншого способу самозберегтися, ніж народити великого поета», – це слова нашого видатного земляка, Шевченківського лауреата Петра Скунця.

Для українців березень незмінно пов’язаний з ім’ям Кобзаря. Тарасові Шевченку присвятить свій перший весняний концерт і Заслужений академічний Закарпатський народний хор: 4 березня артисти під орудою художнього керівника і головного диригента Наталії Петій-Потапчук представлять програму «У нашім раї на землі». Колектив щороку виступає з шевченківськими програмами на обласних святах і перед шкільною молоддю. Цього разу концерт відбудеться на сцені Закарпатського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв і буде унікальним завдяки поєднанню пісні, слова, танцю і пісочної анімації. У програмі візьме участь хмельничанка Оксана Мергут, яку вже охрестили «Пісочною феєю України». Це буде захопливе дійство, в ході якого глядач не лише почує безсмертні Шевченкові рядки, а й побуває на традиційних українських вечорницях – з жартами, залицяннями, сценою дівочого гадання. Адже споконвіку наш народ умів і героїчно боротися за волю, і веселитися, танцювати, мріяти, складати кращі у світі пісні. До програми ввійдуть фрагменти з музичної картини «Вечорниці» Петра Ніщинського, написаного автором у 1875 році як вставну сцену до вистави «Назар Стодоля» Т.Г.Шевченка. Атмосферу вечорниць доповнять народні пісні і танці, твори українських авторів. Емоційну кульмінацію складуть Шевченкові «Думи мої» та «Розрита могила» в поєднанні з пісочною анімацією Оксани Мергут. Солісти – народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Ольга Свида, Василина Голянич, Анна Кохан, Сергій Андрусь. Поезію прочитає Наталія Делеган. У програмі також візьме участь акторка цього театру, народна артистка України Лариса Білак.

Щодо гості з Хмельницького, то вона працює в цьому жанрі близько десяти років. Досвід переймала від родоначальниці пісочної анімації в Україні, харків’янки Дар’ї Пушанкіної, з якою познайомилася у соціальних мережах і досі підтримує зв’язок. Перші свої роботи педагог, дизайнер, художник-конструктор за фахом, Оксана Мергут створювала, викладаючи у Хмельницькому центрі національного виховання учнівської молоді: елементи пісочної графіки показували на гуртку декоративно-прикладного мистецтва як релакс для дітей. Зараз завдяки їй у Хмельницькому функціонує Центр анімаційних мистецтв, чи не єдиний у Західній Україні, який навчає охочих пісочній анімації. Водночас це мистецтво зараз успішно розвивається в усіх областях включно із Закарпаттям. Свого часу неабияк посприяла популярності пісочної анімації і переможниця шоу «Україна має талант» Ксенія Сімонова.

Оксана Мергут встигла завоювала серця численних шанувальників своїми дивовижними композиціями на піску, незвичними малюнками на воді та світловими шоу. Мисткиня активно концертує з авторськими програмами, дає майстер-класи, проводить навчальні курси для дітей і дорослих. У грудні минулого року, в рамках благодійного проєкту на підтримку онкохворих дітей Закарпаття, вона презентувала новорічну казку на піску «Снігова королева» в Мукачівському драматичному театрі. А до 206-ї річниці від дня народження Шевченка Оксана Мергут приготувала пісочну історію «Тарасові секрети». Саме її в барвистому музично-театралізованому обрамленні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору і побачать учні та вчителі шкіл обласного центру. Початок о 15.00. Захід відбудеться за підтримки Ужгородської міської ради.