Ансамбль “Турянська долина”, керівник – Єдуард Воронич

Щасливі посмішки, буря емоцій, оплески і подарунки, вітання й фото на пам’ять – так феєрично завершився в Ужгороді гала-концерт проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі». Створений Заслуженим академічним Закарпатським народним хором три роки тому, цей унікальний проєкт наразі вперше відбувся за підтримки й фінансування Українського культурного фонду, що дозволило організаторам якісно й успішно провести захід. Адже він передбачає участь талановитих дітей з різних куточках краю у спільних із колективом виступах.

Ольга Свида та Софія Семйон

Для порівняння: у попередні роки витрати на підготовку до проєкту і безпосередньо підсумковий концерт лягали на плечі  Закарпатського хору, юних учасників, їх батьків і викладачів, нечисленних доброчинців. Втім, не обійшлося і цього разу без благодійників – саме вони допомогли колективу здобути грант УКФ, зібравши на платформі Спільнокошт («Велика ідея») 72.5 тис грн. Все це свідчить про те, що ідея залучення дітей до збереження самобутнього народного мистецтва, виховання молодого покоління в любові до рідного слова, пісні, танцю, традицій є близькою для багатьох українців.

Юлія Білинець, м.Хуст

«Любім своє» – це творче кредо Закарпатського народного хору і головний принцип, яким керується в роботі очільниця колективу Наталія Петій-Потапчук. Саме вона започаткувала добру традицію залучення талановитих юних виконавців до різних мистецьких ініціатив колективу, що згодом вилилося в окремий проєкт «Зіркове майбутнє Срібної Землі». 

Анастасія Гриневич, м.Ужгород

Отже, кілька місяців підготовки до цього масштабного заходу – а це відбір здібних юних співаків, танцюристів, інструменталістів, а також танцювальних колективів із різних куточків Закарпаття, поїздки в регіони, знайомство з учасниками, підбір репертуару, індивідуальні заняття, спільні репетиції, робота над танцювальними постановками тощо – завершилися триденним концертним марафоном (23-25 вересня). У проєкті взяло участь понад 50 дітей, а переконатися в їх творчому потенціалі можна було на виступах у Перечині, Хусті та на гала-концерті в облмуздрамтеатрі.

Півторагодинна програма вражала яскравими сольними й колективними номерами, калейдоскопом костюмів, облич, образів, широкою жанровою палітрою – від тужливої балади до жартівливих співанок, від ліричного етюду до запального чардашу та віртуозної інструментальної п’єси. Юні артисти, попри хвилювання, працювали з натхненням і віддачею, а дорослі колеги всіляко їх підтримували. Це поєднання зрілості, досвіду, професіоналізму та юного запалу, дитячої щирості й безпосередності створило надзвичайно теплу, зворушливу атмосферу як на сцені, так і в глядацькій залі. Публіка емоційно підтримувала кожного виконавця, кожен номер.

А побачити і почути було що. Вже традиційно у проєкті «Зіркове майбутнє Срібної Землі» потужно було представлено село Тур’я-Ремета з Перечинщини: ансамблем сопілкарів «Дударики» Тур’я-Реметівської ДШМ та солістками зразкового вокального колективу «Родина» Оленою Мунтян, Анною Бочаровою й Анастасією Микуланинець (керівник колективів – Ольга Мицька), а також зразковим аматорським ансамблем танцю «Турянська долина» під керівництвом Едуарда Воронича.

Постійними учасниками багатьох проєктів Закарпатського народного хору є й вихованці Ужгородської ДМШ ім.П.І.Чайковського з класу викладача Марії Мудранинець. Цього разу неабияк потішили своїми яскравими вокальними даними Каріна Корнута, Анна Велика й Олександра Малєєва. «Запалили» сцену своїми юними серцями і талантами й учні Ужгородської школи мистецтв: ансамбль народного танцю «Карічка» (керівник – заслужена артистка України Людмила Вайзер), ансамбль угорського танцю «Szivarvany» (керівник – Василина Синичка) й Анастасія Гриневич, яка в супроводі оркестру виконала соло на флейті та флейті-піколо (викладач – Оксана Гриневич).

Зворушливо виконала ліричну закарпатську народну пісню «Через поле широкоє» Софія Семйон із Мукачівської ДМШ (викладач – Галина Беца), а дуету Марії Газій і Крістіни Кентеш із Мукачівщини (керівник – Олена Никитюк) дісталася жартівлива пісня «Тече вода каламутна». Михайло Черничко з с.Осій Хустського району (викладач – заслужена артистка України Яна Садварій) теж раніше співав у цьому проєкті. Але як він зріс за цей час! Недаремно йому довірили аж дві пісні в програмі.

Своїми самобутніми голосами, дівочою красою й артистизмом буквально підкорили всіх юні хустянки Тімея Майор (керівник – Наталія Шимша) та Юлія Білинець (Хустська ДШМ, викладач – Тетяна Коркуш): перша – автентичним звучанням пісні «Червена ружа трояка», друга – не по-дитячому майстерним та емоційним виконанням пісні «Шуміла ліщина» в обробці М.Скорика.

І справжньою перлиною проєкту стала Ребека Дзяпко (Чопська ДМШ, викладачі – Наталія Чупаєва та Еніке Мельник). Тендітна й напрочуд скромна дівчина володіє характерною для етнічних угорців рідкісною автентичною манерою співу й гри на скрипці. Її сольний виступ у супроводі оркестру Закарпатського народного хору зачарував з перших звуків і викликав наприкінці шквал овацій.

Ребека Дзяпко, м.Чоп

Ще одна родзинка проєкту – ведучими концертів теж були діти, а саме вихованці театральної студії «Бавка» Анна Андрух, Назар Майданець та Арсеній Орос (керівники – заслужені артистки України Світлана Кобзиста й Наталія Орешнікова). 

Юних виконавців підтримали на сцені й солісти колективу – народний артист України Петро Матій, заслужені артистки України й одночасно педагоги з вокалу Яна Садварій і Надія Гораль, Володимир Гірник, Ольга Свида, Андрій Свид, Наталія Мацко, Вікторія Тимко. Над хореографічними постановками працювали репетитор танцювальної групи колективу Ірина Кізюр й солістка Анна Кохан, а Юрій Балега навіть створив спеціально для проєкту два хореографічні етюди. Гідно впорався із неабияким навантаженням і оркестр Закарпатського народного хору на чолі з Михайлом Бровді, автором багатьох музичних аранжувань.  

Завершився гала-концерт вітальним словом керівника проєкту Наталії Петій-Потапчук та врученням невеликих подарунків і пам’ятних відзнак кожному юному учаснику та їх наставникам. Подякували організаторам свята й педагоги та керівники дитячих колективів, зауваживши високий рівень заходу і неймовірно позитивне значення такого досвіду для творчого зросту їх вихованців.