«Калап долу!» – відомий закарпатський вислів, що означає вияв пошани чи захоплення. А ще цим вигуком запрошують до танцю і веселих розваг. Саме таку назву отримала й нова програма Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, яку колектив готує до різдвяно-новорічних свят. Якщо ви любите унікальні традиції нашого краю, якщо вам хочеться відчути неповторну атмосферу закарпатського Різдва, поколядувати разом із артистами, а також побувати на яскравому сільському балу, яким його ще пам’ятають наші дідусі й бабусі, то обов’язково відвідайте концерт, який відбудеться 28 грудня о 18.00 в Закарпатському академічному музично-драматичному театрі імені братів Шерегіїв.

На глядачів чекає яскраве феєричне дійство, зіткане з улюблених місцевих і популярних європейських колядок, колоритних новорічних віншувань, закарпатських народних пісень і танців, призабутих традицій старовинного сільського свята. А головне – у програмі багато нових творів, багато цікавих прем’єр, побудованих на самобутньому фольклорі гуцулів, лемків, волинян. Зокрема, в концерті прозвучать різножанрові старовинні закарпатські народні пісні, які колись зібрав і здійснив для них музичну обробку Петро Милославський. Ці твори можна знайти на афішах колективу ще на зорі його створення, у 40-х роках минулого століття. Прем’єру пісенного дуету готують заслужена артистка України Яна Садварій та Андрій Свид.

Репертуар Закарпатського народного хору під керівництвом Наталії Петій-Потапчук поповнився також кількома хореографічними композиціями, зокрема й запальною «Гуцулкою» у постановці Мирона Германа, балетмейстера народного ансамблю пісні й танцю «Лісоруб» (В.Бичків, Рахівський район). Свіже дихання отримала й вокально-хореографічна композиція «Бал у старому селі» (постановка Наталії Петій-Потапчук, хореографія Михайла Шютіва), яка переносить нас у закарпатське село минулого століття, де полюбляли заглядати до місцевого єврея-корчмаря, де влаштовували подібні сільські свята, на яких співали, веселилися, танцювали вальс, чардаш чи дівочу «Карічку», а хтось із легінів сумував, бо йому «прийшла карта нароковац…».

Своїми сольними виступами присутніх порадують також народний артист України Петро Матій, Ольга Свида, Наталія Мацко, Мирослава Копинець, Олександр Ференцик, Вікторія Тимко, Сергій Андрусь та ін. Програма розрахована на широке коло глядачів, з дотриманням усіх необхідних вимог. Квитки можна придбати за посиланням https://concert.ua/uk/event/folk-shou-kalap-dolu або за адресою пл.Театральна, 10, 3-й поверх.

Бажаємо всім гарного настрою, незабутніх емоцій, відчуття справжнього свята!