Мистецький подвиг Миколи Попенка (до 90-річчя від дня народження митця та 75-річчя Заслуженого академічного Закарпатського народного хору)

Мистецький подвиг Миколи Попенка (до 90-річчя від дня народження митця та 75-річчя Заслуженого академічного Закарпатського народного хору)

28 червня 2020 року – особливий день для Закарпатського народного хору. В цей день ми з теплотою і вдячністю згадуємо Миколу Яковича Попенка – видатного диригента, композитора, фольклориста, педагога, надзвичайно талановиту, відкриту і чуйну людину, яка вписала золоті сторінки в історію нашого колективу. У 1964 році Микола Попенко стає диригентом Закарпатського народного хору, а з 1969 по 1986 рр – його художнім керівником і головним диригентом. Це були роки насиченої творчої праці, активної концертної і гастрольної діяльності, невпинного професійного зростання, що принесло колективу величезну популярність, а його керівникові заслужене визнання.

Жодна публікація не здатна охопити масштаб діяльності цього неординарного митця, багатогранність його творчого життя! Закарпатський народний хор під керівництвом Миколи Попенка заграв новими барвами, збагатив свій репертуар, здійснив велику кількість студійних записів, гідно представляв мистецтво краю далеко за його межами. Як талановитий композитор і тонкий знавець закарпатської народної пісні, музики, танцю, місцевих традицій, Микола Якович вважав пісню взірцем професіоналізму, вершиною народного мистецтва нашого краю. Його обробки народних пісень і авторські твори назавжди ввійшли у «золотий» фонд Закарпатського народного хору. Вони вирізняються неповторною манерою і стилем виконання, злагодженістю, тембральним багатством і справжньою майстерністю. Загалом творчий доробок композитора налічує понад 500 творів! Не одне покоління виконавців черпає натхнення й естетичну насолоду з чистого джерела Попенкової пісні.

Микола Попенко – це ціла епоха в історії Закарпатського народного хору. Це тисячі концертів на широких просторах колишніх союзних республік і за рубежем, схвальні відгуки колег, критики і преси, вдячні оплески глядачів.

Славний син нашої землі, народжений у Рахові, мальовничому гуцульському краї, де зливаються швидкоплинні Чорна і Біла Тиси, відійшов у кращі світи 1 жовтня 2017 року. Все життя Миколи Попенка – це мистецький подвиг, що полягав у збереженні самобутньої закарпатської народної пісні в не найкращий період нашої історії. Його ім’я і пісні завжди житимуть у нашому колективі та в серцях тисяч шанувальників у всьому світі. Адже творчість Миколи Попенка по праву заслужила на почесне звання «народна»!

Директор-художній керівник та головний диригент ЗАЗНХ  Наталія Петій-Потапчук

Categories