Вже восьмий рік поспіль Заслужений академічний Закарпатський народний хор запросив ужгородців та гостей міста разом відзначити головне державне свято. Започаткована колективом унікальна культурно-мистецька акція не має аналогів в Україні: саме з Ужгорода, зі зворушливої світанкової молитви починається цей особливий для країни день.

Захід щоразу змінює місце проведення, позначаючи найпривабливіші та найбільш знакові локації нашого старого міста, й долучається до нього все ширше коло учасників і симпатиків. Не стала винятком і цьогорічна акція, до якої артисти на чолі з художнім керівником і головним диригентом Наталією Петій-Потапчук готувалися з особливою ретельністю.

Тож 24 серпня о 6-й годині ранку Заслужений академічний Закарпатський народний хор зібрав усіх, хто хотів зустріти схід сонця і почати 30-й День Незалежності України спільною «Молитвою за Україну», на Київській набережній. Акція проходила перед будівлею Закарпатського музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв, біля пам’ятника Олександру Духновичу. Сльотава, прохолодна погода та рання година не стали на перешкоді проведенню свята: площа була заповнена представниками ЗМІ, офіційними особами – керівниками міста й області, іншими високопосадовцями, – ужгородцями та гостями міста.

Родзинкою цьогорічної події став виступ народного фольклорно-дослідницького гурту «Курінець» із м.Краматорська Донецької області (керівники – Наталія Кулинич і Володимир Ткаченко), який вдруге відвідав наш край на запрошення Закарпатського народного хору.

Участь гостей зі сходу вкотре засвідчила, яка прекрасна, велика і неповторна наша країна. І тільки спільними зусиллями, щирим патріотизмом, добрими справами ми зможемо її вберегти і відстояти.

До акції долучилися знані місцеві колективи: чоловіча хорова капела «Боян» УжНУ (керівник – Олена Короленко ), Зразковий вокальний ансамбль «Перлинка» Ужгородської ДМШ ім.П. І.Чайковського (керівник – Марія Мудранинець), народний вокальний ансамбль «Ужанка» (керівник – Василина Вовканич), народний фольклорний ансамбль «Материнка» Оноківської ОТГ (керівник – Ондраш Тазінгер), народний камерний хор «Кредо» інтелігенції м.Ужгород (керівник – Ярослав Кирлик), а також заслужений артист України Олександр Куцик, учасники Закарпатської школи моделей «A’Star» (керівник – Анна Феєр) та дитячої театральної студії «Бавка».

Традиційно разом з артистами привітали народження нового дня Незалежності та молилися за щастя, мир і добробут нашого народу священики різних конфесій.

Патріотичну тематику (Славень, марш українських націоналістів, «Ой, у лузі червона калина» тощо) доповнили духовні твори, молитва мовами нацменшин, театралізоване дійство за участі дітей та акторів, виступи народного артиста України Петра Матія (баритон), заслуженого артиста України Олександра Садварія (тенор), Емериха і Томаса Поповичів (труба).

Попри несприятливі погодні умови цьогорічна «Зустріч сонця із Закарпатським народним хором» стала яскравою, масштабною і видовищною. Приємно, що започаткована колективом ініціатива з кожним роком набуває обертів. Інтерес до неї засвідчує, що на Закарпатті живуть справжні патріоти, свідомі громадяни України!