Колектив щойно повернувся з триденної закордонної поїздки, в якій перебував на запрошення Посольства України в Хорватії. Головною метою подорожі була участь Заслуженого академічного Закарпатського народного хору в фестивалі творчості національних меншин Хорватії «Липовлянські зустрічі», організацію якого взяла на себе українська громада Хорватії спільно з Посольством і керівництвом територіальної громади Липовлян за підтримки уряду та президента Республіки Хорватія. У містечку Липовляни (Сісацько-Мославінська жупанія, історична область Славонія) українці складають найбільшу нацменшину, а тамтешня українська діаспора наразі відзначає 120-у річницю переселення українців до Хорватії. Саме тому Україна стала країною-партнером цьогорічного заходу, а культуру нашої країни на високому рівні вже вдруге представляв Закарпатський народний хор.

Фестиваль відкрився 28 серпня за присутності радника президента Хорватії, членів уряду й інших високопосадовців країни, закордонних гостей, духовенства та численних глядачів. Традиційно на «Липовлянських зустрічах» демонстрували зразки своєї матеріальної та духовної культури різні нацменшини Хорватії. Україну на фестивалі представляли Українське культурно-просвітнє товариство «Карпати-Липовляни», товариство українсько-хорватської дружби з міста Ліпік, та головним гостем став Закарпатський народний хор, який своєю яскравою сорокахвилинною програмою вразив усіх присутніх і викликав бурю овацій. Колектив під керівництвом Наталії Петій-Потапчук показав кращі закарпатські народні пісні й танці зі свого репертуару, а завершив виступ українським «Гопаком». Неймовірно тепло зустріла публіка і виступи солістів – заслуженої артистки України Яни Садварій, Андрія Свида, Ольги Свиди, Володимира Гірника, Ольги Міщенко. Захід завершився грандіозним феєрверком в нічному небі Липовлян.

Ще однією резонансною подією за участю нашого колективу стало вшанування 165-ї річниці з дня народження Івана Франка в Ліпіку: в цьому невеличкому хорватському містечку, відомому своїм термальним курортом, тяжкохворий поет перебував на лікуванні в 1908 році. А 10 років тому стараннями української громади там встановлено пам’ятник Каменяреві. Захід відбувся 27 серпня за присутності Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Хорватія Василя Кирилича з дружиною, представників української громади Ліпіка на чолі зі Іриною Матієвич, гостей.

29 серпня хорова група колективу побувала в найстарішій українській греко-католицькій церкві Хорватії – церкві св.Анни в Липовлянах. Цього дня її настоятель о.Микола Ступ’як відзначав 35 років служіння, тож святкова літургія відбулася за участі єпископа Крижевевецької єпархії Мілана Стипича. По закінченню Служби Божої артисти хору виконали кілька духовних творів і привітали о.Миколу традиційним закарпатським «Многая літ».

Того ж дня Закарпатський народний хор мав ще два виступи – на головній сцені «Липовлянських зустрічей» та на веселому сільському святі в Пилєніце. Попри такий щільний концертний графік Іван Семенюк, голова товариства «Карпати-Липовляни», яке гостинно приймало колектив, запропонував гостям цікаву екскурсію до унікального природного парку Хорватії «Лонське поле». Прогулянка селом, де максимально збережено характерні для цього регіону старі дерев’яні будиночки, залишила по собі дуже теплі емоції. Незвично спостерігати населений пункт, де впереміш із цілком сучасними будівлями залишилася велика кількість давніх хатин у їх первозданному вигляді. Ну а подорож на поромах річкою Великий Струг, з її живописними берегами, яскраво-зеленою ряскою, лелеками та іншим птаством, викликала просто незабутнє враження. Недаремно парк, площа якого охоплює понад 50 га, славиться красою і біорозмаїттям.

Концерти Заслуженого академічного Закарпатського народного хору в Хорватії знайшли відгук не лише в серцях глядачів, а й заслужили схвальну оцінку численних місцевих ЗМІ. Мер Липовлян Микола Горват, який відвідав майже всі виступи, запросив колектив до будівлі муніципалітету, де висловив своє захоплення його майстерністю, подякував за участь у фестивалі й особисто вручив кожному артисту невеличкі пам’ятні подарунки.

Заступник голови української громади в Республіці Хорватія Славко Бурда так прокоментував свої враження від Закарпатського народного хору: «Ви були справжнім послом і на високому рівні представили українську культуру, її спадщину, традиції та звичаї. Ваше перебування в Хорватії ніколи не забудеться, воно наклало відбиток на всіх представників української діаспори, яка цього року відзначає 120-у річницю переселення українців до Хорватії… Коли зможете, приїдьте до нас ще раз, ви завжди будете нашими дорогими гостями, вас завжди прийматимуть і вітатимуть, тому що ви цього заслуговуєте».