Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/obhndozn/public_html/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/general.php on line 1275

Закарпатський народний хор завершив свій ювілейний концертний сезон на позитивній ноті

Закарпатський народний хор завершив свій ювілейний концертний сезон на позитивній ноті

Цей концертний сезон пройшов під знаком 75-річчя колективу. І хоча така визначна дата припала на період пандемії, через що не вдалося реалізувати деякі проєкти, а певний період концертне життя взагалі було призупинене, та в цілому сезон був цікавим, насиченим, щедрим на різнопланові акції та події. Найбільш резонансними серед них стали «Молитва за Україну» в Горянській ротонді, ювілейний і Різдвяний концерти, робота над книгою про історію Закарпатського народного хору та аудіодиском «Любім своє» з подальшою їх презентацією, оновлена програма «Звідси гора, звідти друга», запис нових відеоробіт. Предметом особливої гордості колективу стали отримані наприкінці минулого року відзнаки Національного рейтингу якості товарів та послуг – звання «Краще підприємство України-2020 та «Зірки якості».

Ще більш вагомими стали успіхи Закарпатського народного хору у здобутті грантів. Зокрема, торік заклад отримав грант Українського культурного фонду за програмою «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» у категорії «Аудіальне мистецтво». А недавно в складній і тривалій боротьбі з-поміж 130 закладів України виборов ще один вагомий грант УКФ (за програмою «Діти культури») – на реалізацію власного проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі», що дасть можливість задіяти більше талановитих закарпатських діток, створити з ними чудові спільні програми і презентувати їх в Ужгороді, Перечині та Хусті.

З послабленням карантину діяльність Закарпатського народного хору незрівнянно пожвавилася: колектив почали активно запрошувати в різні куточки Закарпаття. Зокрема, лише в травні й червні артисти відвідали з «Месою» Іштвана Мартона та фольклорними програмами Рахів, Солотвино Тячівського району, Середнє Мукачівського району, взяли участь у ювілейному концерті заслуженого артиста України Олександра Садварія, арт-мобі до Дня вишиванки, арт-проєкті історичної інсталяції «Барвистий вінок Закарпаття», Міжнародному Форумі «Україна у Карпатському Єврорегіоні», виступили в Довжанському замку, на 1-й турі IX Всеукраїнського хорового конкурсу ім.М.Леонтовича, ювілейних святкуваннях Мукачівської греко-католицької єпархії, урочистостях з нагоди 25-ї річниці Конституції України та інших заходах у рамках культурного марафону «Не забуваючи минуле – погляд у майбутнє», приуроченому 30-літтю Незалежності України тощо.

Безперечно, однією з найяскравіших недавніх подій в культурно-мистецькому житті нашого краю стала «Свадьба в Ужгороді» – черговий арт-моб в рамках унікального проєкту «Зазирнімо в минулость», започаткованого Закарпатським народним хором. Такі веселі, живі, костюмовані перформанси, під час яких глядачі не лише знайомляться з цікавими давніми традиціями, а й беруть безпосередню участь у дійстві, викликають незмінний інтерес ужгородців і гостей міста. А завдяки прямій трансляції Галини Ярцевої з інтернет-видання «Про Захід» відео «Свадьби в Ужгороді» набрало вже сотні тисяч переглядів.

До слова, плідна співпраця колективу з цим виданням матиме цікаве продовження: журналістка сайту «Про Захід» Тетяна Літераті отримала грант УКФ  на екранізацію 10 епізодів з її авторського історичного проєкту «Втрачений Ужгород». Закарпатський народний хор буде задіяно у реалізації цього проєкту, а керівника колективу Наталію Петій-Потапчук запрошено до його команди як партнера, музичного експерта й співавтора в роботі над сценаріями. Роботу над цим проєктом вже розпочато.  Тож колектив завершує цей сезон і йде у відпустку у гарному настрої, з вагомими здобутками й добрими перспективами. Попереду – робота над втіленням проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі», підготовка до відзначення ювілейної річниці Незалежності України та інших важливих подій в житті нашого краю і держави.

Categories