Попри війну і всі пов’язані з нею труднощі, Заслужений академічний Закарпатський народний хор не відмовився від проведення вже традиційного свого проєкту з талановитими дітьми краю «Зіркове майбутнє Срібної Землі». Створений у 2018 році, цей проєкт одразу завоював симпатії як артистів колективу, так і малечі, її батьків і наставників. Адже в області діє багато творчих шкіл, де дітки навчаються вокалу, грі на різних музичних інструментах, народному танцю, художньому слову. А завдання цього унікального проєкту полягає в залученні наших неймовірних діток для спільних із артистами Закарпатського народного хору виступів на професійній сцені. Успішність цієї ініціативи, її благородна мета допомогли проєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі» в минулому році вибороти грант Українського Культурного Фонду. Звісно, цьогоріч захід буде проведено власними силами закладу. Але охочих взяти участь у такому святі не поменшало, як зазначає художній керівник колективу Наталія Петій-Потапчук. Традиційно його приурочили Міжнародному дню захисту дітей.

Тож 31 травня о 17.00 у Великій залі Закарпатської обласної філармонії у рамках артпроєкту «Зіркове майбутнє Срібної Землі» відбудеться великий концерт «Ми – діти України». Ця символічна назва покликана нагадати, що навіть в умовах цієї кровопролитної війни ми маємо особливо дбати про дітей, про нашу надію і майбутнє. А головне – ми всі є дітьми України і твердо віримо в нашу перемогу.

Поруч із артистами колективу вкотре виступлять багаторазові учасники проєкту – зразковий вокальний ансамбль «Перлинка» Ужгородської ДМШ ім.П.І.Чайковського (керівник – Марія Мудранинець), ансамбль народного танцю «Карічка» Ужгородської ДШМ (керівники – заслужена артистка України Людмила Вайзер і Василина Синичка), вихованці ДШМ с.Тур’я-Ремета, що на Перечинщині (викладач – Ольга Мицька). Народну баладу «Під дубиною» в поєднанні з хореографічним етюдом танцювальної пари Закарпатського народного хору виконає Каріна Корнута, а Анастасія Гриневич у супроводі оркестру колективу зіграє соло на флейті та флейті-піколо виконає (викладач – Оксана Гриневич).

Водночас кожного разу цей артпроєкт відкриває і нові імена. Так, вперше у «Зірковому майбутньому Срібної Землі» візьмуть участь талановиті діти з Іршавщини. Свої вокальні здібності на великій сцені продемонструють учні Іршавської ДШМ Онисько Ксенія та Євгеній Луєнко (викладач Олена Йонаш), а Ільницька ДШМ відрядить до Ужгорода чудових сопілкарів (викладач – Людмила Свищо).

Серед новачків будуть також вокалісти Ужгородської ДШМ з класу викладача Нелі Швайгер, учень Ужгородської ДМШ ім.П.І.Чайковського Іван Кафланович (викладач – Світлана Глеба) та дитячий хореографічний ансамбль «Зефірчик» під керівництвом Тетяни Ардельянової. І вперше в цьому проєкті візьмуть участь не лише закарпатські виконавці. Це зумовлено війною в Україні, яка змусила багатьох покинути рідні домівки. Зокрема, у супроводі хору соло виконає учасник фольклорного гурту «Курінець» із Краматорська Михайло Осташкін.

                 Справжньою перлинкою заходу стане наймолодша учасниця проєкту Меланія Матилчак. Дівчинці ще й трьох років не виповнилося, а вона вже є зіркою YouTube завдяки виконанню патріотичних українських пісень. Неодмінною родзинкою свята будуть і ведучі концерту, а саме вихованці театральної студії «Бавка». У програмі – твори із діючого репертуару колективу, що є однією з умов проєкту. Своєю майстерністю з талановитими дітьми ділитимуться на сцені народний артист України Петро Матій, заслужена артистка України Яна Садварій, Ольга Свида, Вікторія Тимко. Крім відомих закарпатських народних пісень і в’язанок будуть виконані яскраві танцювальні композиції, зокрема запальна «Гуцулка» (пост. М.Германа), «Плав’янський» і «Карічка» (пост. М.Суслікова), «Закарпатські орнаменти» і «Березнянка» (пост. К.Балог). А завершиться свято українським «Гопаком» та спільним виконанням «Червоної калини» і Державного гімну. Для маленьких учасників керівництво колективу готує пам’ятні дипломи-подяки. Квитки можна придбати в касі закладу (3-й поверх адмінбудівлі філармонії). А всі кошти від концерту будуть передані на потреби ЗСУ. Любімо своє і наближаймо перемогу разом!